Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde eğitim gören öğrencilerin yüzde 80'i 'İşyerinde Eğitim' programı sayesinde öğrenciyken iş teklifi alarak mezun olmadan iş sahibi oluyor.
Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde uygulanan 'İşyerinde Eğitim' programı kapsamında 4'üncü sınıfın son döneminde öğrenciler, üniversitenin yönlendirdiği firmalarda 4 aylık staj imkânı yakalıyor. Bu program sayesinde öğrencilerin büyük bölümü son sınıfta yaptıkları uzun stajla mezun olmadan iş sahibi oluyor. 'İşyerinde Eğitim' programı ile ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Erturgut, Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle hazırlanan 'İşyerinde Eğitim' uygulaması kapsamında öğrencilerin Antalya Havalimanı, Antalya Serbest Bölgesi, Antalya Organize Sanayi Bölgesi gibi yerlerde büyük ölçekli kurumsal şirketlerde hem staj yapma hem de işe girme olanağı yakaladığını söyledi. 6 programı bulunan Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde, Uluslararası Ticaret ve lojistik Bölümüne de ilginin yoğun olduğunu anlatan Erturgut, 6 yıldır üst üste YKS sınavına göre Türkiye'de en yüksek puanla öğrenci alan bölüm olduğunu anlattı.
YOĞUN TALEP VAR
Yaklaşık 6 yıldır akademik kadroyla sektördeki tüm firmaları ziyaret ederek, çözüm önerileri ürettiklerini belirten Erturgut, ""Antalya Ticaret ve Sanayi Odası da çözüm ortağımız, protokolümüz var. Üyelerinden firma imkânı sağlıyorlar. Öğrencilerimiz dördüncü sınıfta iş bulmuş oluyor ve kadroya geçiyorlar. Yaptığımız çalışmayla öğrencilerimizin yüzde 80'in üzerinde iş bulduğunu gördük. Öğrencilerimizi kendi alanlarıyla ilgili işlere yerleştiriyoruz. Kurumsal firmalar, başta stajyer almaya sıcak bakmıyordu ancak şu an yoğun taleple karşılaşıyoruz."" diye konuştu.
MEZUNLAR KENDİ ALANINDA İŞ BULDU
Dekan Erturgut, 'Üniversitede 3,5 yıl teorik eğitim alan öğrenciler, yazın 20 günlük gönüllü staja katılıyor. Dördüncü sınıfın son döneminde istedikleri kurum veya firmalarda staja başlayan öğrenciler, şirketin ve üniversitenin verdiği puanla mezun olabiliyor. Dönem boyunca sık sık kontrol edilen öğrenciler, sevdikleri yerlerde başarılı bir şekilde staj yapınca mezun olmadan iş teklifi alabiliyor.' diye konuştu.
Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gözde Yirmibeşoğlu ise fakültedeki 6 bölüme yıllık 700 civarında öğrencinin kayıt yaptırdığını, 500 civarında mezun verdiklerini ifade etti. Şirketlerle birebir görüşerek bu sistemi oluşturduklarını söyleyen Yirmibeşoğlu 'Mezunlarımızın yüzde 84'ü kendi alanında işe yerleşti. Türkiye'de tek olmamızı sağlayan unsur bu.' diye konuştu.
'STAJIM BİTTİĞİ GÜN İŞE BAŞLADIM'
Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden mezun olan Efkan Alanar, mezun olduktan sonra hemen iş bulduğunu akardı. Alanar, 'Yaptığım stajda işverenlerin beni fark etmesiyle iş teklifi aldım. Pazarlama bölümüyle sıfır araç satışında 2 yıldır görev yapmaktayım. Mezun olduktan sonra iş arama gibi bir sıkıntım olmadı"" dedi. Hava ve deniz taşımacılığında faaliyet gösteren bir firmada çalışan yeni mezunlardan Alperen Erdem ise iş aramak zorunda kalmadığını, stajdan sonra işe alındığını ifade etti. Bir firmada müşteri temsilcisi olarak çalışan Side Çiftçi de lojistik bölümünü okurken staj döneminde iş yerinin, çalışmasını beğendiğini ve staja başlamasının 3'üncü haftası iş tekliği aldığını söyledi. Çiftçi, stajı bittiği gün sigorta girişi yapılarak işe başladığını vurguladı.
ÖĞRENCİLERE İSTİHDAM SAĞLADILAR
Hava ve deniz taşımacılığında faaliyet gösteren firmanın Akdeniz Bölge Müdürü Osman Ersoy ise 2014 yılından beri Akdeniz Üniversitesi'yle işbirliği yaptıklarını ve 'İşyerinde Eğitim' uyguladıklarını anlattı. Ersoy, öğrencilerin İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana şubelerinde de çalıştığını belirten Ersoy, 20'nin üzerinde öğrenciyi firmalarında işe aldıklarını söyledi.
Son güncelleme : 18.10.2023 13:46:27